Wist je dat je met het verwarmen van je mest een waardevolle grondstof kunt creëren? Dit project kijkt naar de mogelijkheden van biochar om de overschotten aan mest op een boerderij te beheersen en de bodemkwaliteit te verbeteren. Door uit mestoverschotten een waardevolle bodemverbeteraar te maken, kan biochar het ver schoppen.
Deel dit bericht
Delen
Andere projecten
BoerenalsBuur
Het melkveebedrijf toekomstbestendig maken door met Natuurinclusieve landbouw op een verantwoorde manier gewassen te telen en het bedrijf uit te breiden met kleinschalige duurzame veehouderijconcepten. Met de producten van het bedrijf wil de melkveehouder, welke boert aan de rand van de stad, een wekelijks variërend pakket boerderijproducten aanbieden aan consumenten binnen een staal van 3 km van het bedrijf. Daarnaast biedt de boerderij een fijne vergader- en leerplek in het groen. Mede door een verdere verbreding van het verdienmodel hoopt de melkveehouder bij te dragen aan verbinding tussen de boerderij en de nabije (stedelijke) omgeving.
Melkveehouder: Peter van den Broek, Waalre
Tank de kringloop rond
Via membraan destillatie water uit de mest halen, welke middels peilgestuurde drainage wordt teruggebracht naar de akkers. De dikke fractie wordt ingezet als bodemverbeteraar. Op deze manier wordt de kringloop gesloten en is er minder transport van mest en ook minder aanvoer van chemische kunstmest nodig. Dit zorgt tevens voor een vermindering van chemicaliën in de bodem en het voedsel. Het water is tevens geschikt voor de productie van waterstof, waarmee de boer (in eerste instantie) zijn eigen auto’s en tractoren van duurzame brandstof kan voorzien.
Melkveehouder: Ben Alders, Overloon
Toffee Grass
Grashooi uit natuurgebieden opwaarderen naar hoogwaardig voer voor melkvee. Rondom natuurgebieden is een drang naar extensivering en behoud van graslanden. Met een vernieuwende conserveringsmethode kan het gewonnen gras uit deze gebieden worden omgezet naar hoogwaardig voer voor melkvee. Voer waarvan de smakelijkheid én de benutting aanzienlijk wordt verhoogd. Dit kan een manier zijn om Natuurinclusieve landbouw meer rendabel te maken voor de melkveehouder.