Nieuwsbrief
ontvangen?

Laatste nieuws ontvangen?

Maximaal één keer per maand. 

 
 
 
* verplichte velden

01 maart 2024 • Challenge 2023-2024

Acht melkveehouders verder in Dutch Dairy Challenge 2024

Acht melkveehouders gaan dit jaar aan de slag met hun innovatie tijdens de Dutch Dairy Challenge. Van de ingebrachte innovaties gaan er een flink aantal over mest, mestbenutting en mestverwerking. In de Dutch Dairy Challenge staat praktijkinnovatie centraal; innovaties die op het boerenerf ontstaan en via de challenge op een hoger plan worden gebracht.

De melkveehouders gaan de komende maanden aan de slag met een coach en studenten om hun plan verder uit te werken en praktijkrijp te maken. Volgens Roger Engelberts heeft de boer zelf vaak de beste ideeën. Hij is directeur van Imagro en een van de initiatiefnemers van de Dutch Dairy Challenge. 'Op dit moment zijn veel boeren boos. Er heerst een negatief sentiment. Dat is logisch, als je kijkt wat er allemaal op boeren afkomt. Maar boeren willen ook zelf graag de stap naar voren zetten. Het doel van de Dutch Dairy Challenge is om samen van onderaf te innoveren. Verbeteren en vernieuwen vanuit de boer zelf. Als zuivelland en zuivelketen kunnen we het verschil maken, voor Nederland maar ook verder.'

Joris van Dijck, directeur Benelux bij Lely, sluit zich hierbij aan. 'Het continu zoeken naar hoe het beter kan, is het kenmerk van onze landbouw. We hebben goede adviseurs, supergoede ondernemers. De Nederlandse landbouw is van wereldfaam. Dat heeft met het innovatieve karakter te maken. Hoe krijg je innovaties tot wasdom en hoe kun je ze naar de praktijk brengen? Dat is belangrijk.'

De volgende acht melkveehouders doen mee aan de Dutch Dairy Challenge 2024:

 

1. Pieter Hoenderken en Robin Walvoort, Doetinchem (Gelderland) – Healthy Cow

Door middel van het koppelen van data van verschillende leveranciers, met behulp van kunstmatige intelligentie, aangevuld met meerdere algoritmes, moet het volgens de melkveehouder mogelijk zijn om een voorspelling te doen wanneer een koe ziek wordt. Er wordt onder meer rekening gehouden met weidegang, activiteit, melkproductie- en kwaliteit.

 

2. Stan Bosman, De Krim (Overijssel) – Shitterend

In dit idee wordt de bodem als luchtwasser gebruikt. Via een drainagesysteem wordt lucht in de bodem geblazen. Zuurstof is goed voor het bodemleven. Ammoniak komt vrij voor de wortels. Methaan kan in de bodem worden omgezet in CO2 en water. 'Van broeikasgas ga je naar voeding via drainage', is het idee. Tegelijkertijd verkleint het de emissies uit mest.

 

3. Leo Kool, Stolwijk (Zuid-Holland) – Grip op koeien voeren

De melkveehouder uit Stolwijk vindt het een gemiste kans dat informatie uit KringloopWijzer altijd pas achteraf bekend is. Het is nu alleen geschikt als evaluatiemiddel, maar niet als middel om tijdens het seizoen bij te sturen. Hier wil hij graag verandering in brengen door middel van een applicatie waarbij kringloopgegevens actueel beschikbaar zijn. 'Door data te verbinden, kun je korter op de bal gaan zitten', is zijn gedachte.

 

4. Cor de Groot, Rossum (Gelderland) – Natuur in Balans

Het idee is om de stal in te richten op een diervriendelijke manier waardoor dunne en dikke fractie gelijk gescheiden kunnen worden. De dikke fractie wordt gebruikt om energie uit te halen. Het overgebleven substraat wordt gebruikt voor de bodem op het land. Dit zorgt voor een goede bodem- en waterkwaliteit.

 

5. Peter van Roessel, Haarsteeg (Noord-Brabant) – Mest zo snel mogelijk uit de stal

Het idee is om mest zo snel mogelijk uit de stal te halen en gasdicht op te slaan, zodat er zo min mogelijk methaan en ammoniak vrijkomen. Bij de opslag en verwerking van mest komen geen emissies meer vrij. 'Dat is beter voor de koeien, voor de mensen en het milieu.' Daarnaast wordt in dit idee via een minivergister en gasverwerkingsinstallatie het gas geschikt gemaakt om als groen gas toe te voegen aan het gasnet.

 

6. Bram Romme, Etten-Leur (Noord-Brabant) – Holycow

Deze jonge melkveehouder maakt al lange tijd video's voor sociale media (TikTok) om draagvlak te creëren voor de sector. Hij legt daarin kort uit welke keuzes waarom worden gemaakt in de veehouderij. Door mee te doen aan de Dutch Dairy Challenge, wil Romme een professionaliseringsslag maken waardoor hij echt de verbinding kan leggen tussen sector en burgers.

 

7. Chris van der Vegt – Wolvega (Friesland) - Ozon Runderklauw reiniger

Ozontechniek wordt ingezet als desinfectant voor klauwinfecties en uiereczeem. Koeien met een goede klauw- en uiergezondheid hebben een hogere productiviteit, een langere levensduur en dragen bij aan een lagere emissie van CO2, NH3 en NH4. Het draagt bij aan een hoger dierenwelzijn. In Nederland worden vaak kopersulfaat en formaline gebruikt in klauwbaden om de bacteriën te doden. Daar is dit een alternatief voor.

 

8. Harm en Maartje van Kessel, Mill (Noord-Brabant) – Mest: de nieuwe grondstof

Struviet is al een bekend product uit de rioolwaterzuivering. Vanuit dit idee wordt gekeken of struviet ook is te winnen vanuit dierlijke mest. Mest wordt hiermee 'opgewaardeerd' tot hernieuwbare bron van fosfaat. De fosfaatvoorraad op aarde is eindig. De grondstof wordt gewonnen uit mijnen buiten de Europese Unie, vooral in Marokko. Tegelijkertijd wordt ook een ander probleem aangepakt. In de mestwetgeving is fosfaat vaak de beperkende factor. Door fosfaat uit de mest te onttrekken, kan er meer stikstof en kali worden bemest. Er hoeft daardoor bovendien minder kunstmest te worden gebruikt.

 

De komende maanden doen de deelnemers mee aan verschillende workshops. De eerste bijeenkomst, waarin alle ideeën zijn gepresenteerd, is achter de rug en vond plaats bij Denkavit in het Gelderse Stroe (zie foto). Tijdens de finale op 16 mei wordt de winnaar bekendgemaakt. Nieuwe Oogst is mediapartner van de Dutch Dairy Challenge. In 2023 waren melkveehouder Hans Reinders en zijn dochter Anouk in het Gelderse Angerlo de winnaars van de Dutch Dairy Challenge. Met hun concept KalverENWeij huisvesten ze de kalveren in groepshuisvesting, buiten in een soort paardenbak.

 

Dit artikel is geschreven door onze mediapartner Nieuwe Oogst.

Initiatiefnemers

Partners

Logo EWUU
Logo LTO Noord
Logo Ministerie van LNV
Logo Nieuwe Oogst