Nieuwsbrief
ontvangen?

Laatste nieuws ontvangen?

Maximaal één keer per maand. 

 
 
 
* verplichte velden

Sedum&More

Stel je voor, je wandelt door het Nederlandse landschap en de stallen die je onderweg ziet hebben eigenlijk alleen maar saaie grijskleurige daken. En helaas is niet alleen het uiterlijk van de stal saai en misschien zelfs wel deprimerend. Momenteel staan Nederlandse melkveebedrijven onder grote druk door de steeds veranderende wetgeving en de publieke opinie. Men vindt dat het dierenwelzijn beter moet en er moet minder stikstof geproduceerd worden door de Nederlandse melkveehouders.

 

Sedumdak

Bovendien ontstaat er meer druk op biodiversiteit en met haar verlies, wat voor steeds meer problemen en uitdagingen zorgt. Wat als je een idee hebt dat al deze problemen aanraakt. Een dak vol met planten, bloemen, insecten en vlinders, oftewel een sedumdak.

Je hebt deze kleurrijke sedumdaken wellicht al eens gezien op sommige gebouwen, maar nog nooit eerder op een dak van een melkveebedrijf. Een sedumdak verbetert het constante klimaat in de stal, waardoor de temperatuur lager is in de zomer, en hoger is in de winter. Dit komt het dierenwelzijn van de melkkoeien ten goede.

 

Het sedumdak kan stikstof, CO2 en fijnstof opnemen. Het sedumdak verbetert de biodiversiteit doordat er een klein ecosysteem op het sedumdak ontstaat. Een sedumdak kan als waterbuffer dienen, er kunnen zonnepanelen op geplaatst worden (met een hoger rendement) en gaat decennialang mee. Een sedumdak zorgt, naast dat het gewoon mooi om te zien is, voor een groenere, kleurrijkere en mooie omgeving.

Stel je dus opnieuw voor dat je door het Nederlandse landschap aan het wandelen bent. En in plaats van al die grijze ‘saaie’ daken opeens groene, kleurrijke en mooie sedumdaken op rundveestallen ziet die naast alle andere voordelen mede ook een positief imago creëren voor de Nederlandse melkveehouders. Prachtig toch?

 

Deel dit bericht

Initiatiefnemers

Partners