Van Zomerhooi tot Lentekoek, dat grast erin als zoete koek
Melkveehouder Henri Kuijt wil zo veel mogelijk gras voeren en zo min mogelijk krachtvoer. Door het gras ver te drogen en daarbij de voederwaarde te behouden, denkt de IJsselsteiner de hoeveelheid krachtvoer met de helft tot twee derde te kunnen terugbrengen.
"Zo ver mogelijk terug met krachtvoer".
Het gras zelf moet dienen als krachtvoer. Van het gedroogde gras maakt hij graskoek dat in de stal gevoerd kan worden. De koek bevat bijna 1.000 VEM.
Kuijt werd op het idee gebracht door adviseur Teunis Mul van Timac Agro. Ze leggen uit hoe het werkt. ‘Als eerste is het belangrijk dat het gras op het juiste moment geoogst wordt. Wij nemen versgrasmonsters om de voederwaarde en het juiste maaimoment te bepalen. Als het gemaaid is, laten we het gras eerst zo veel mogelijk op het land drogen. Daarna laten we het verder drogen in de droogschuur. Dat doen we op dakwarmte die we door het hooi blazen door een ventilator die op zonne- en windenergie draait.’ ‘Belangrijk is dat gras, kruiden en klaver centraal staan’, stelt Kuijt. ‘Wij weiden zoveel en zo lang als mogelijk. Daarnaast voeren we vers gras in de stal. In de winter voeren we dan gras-kruidenhooi.
Juist het grashooi is heel geschikt om koeken met de juiste DVE en ruw eiwit van te maken. Wij spreken zelf niet van hooi, maar van gras zonder water. Een deel van het gedroogde materiaal gaat door een grote pers die uit de houtindustrie komt. Die maakt er koeken van.’
Kostenbesparing
‘Door vooral minder kosten aan krachtvoer bespaar je ongeveer 650 euro per koe per jaar’, vertelt Mul. Kuijt: ‘Afgelopen jaar hebben we al zonder soja gevoerd en op een gezonde manier de melkgift op peil kunnen houden. Het idee is toepasbaar voor zowel duurzaam gangbare als biologische melkveehouders.’
Geschreven door onze mediapartner Nieuwe Oogst.