GUVELD - dé mestvloer die de lading dekt
De familie Van Gurp uit het Overijsselse Zwolle heeft samen met haar luchtwasserleverancier een systeem bedacht om in een melkveestal de mest elk uur weg te schuiven en luchtdicht op te slaan. Het Guveld-systeem, zoals de familie het noemt, bestaat uit een dubbele vloer en een luchtwasser.
"Dit levert 70 procent ammoniakreductie op."
‘Wij hebben ook vleesvarkens en daaruit is het idee eigenlijk gekomen’, legt Marcel van Gurp uit. ‘Daar is het al gebruikelijk om met een dubbele vloer te werken, alleen zit er dan een stop in de onderste vloer.’ Via een traditionele roostervloer komt de mest tussen de eerste en tweede vloer terecht. Daar wordt de mest elk uur weggeschoven naar de onderste kelder waar een luchtwasser de ammoniak wegzuigt. ‘Zo voorkom je dat er explosiegevaar dreigt, wat soms het geval is bij de emissiearme vloeren die op de RAV-lijst staan’, licht Van Gurp toe. ‘Wij verwachten dat dit systeem een ammoniakreductie van zeker 70 procent kan opleveren. Het systeem zorgt verder voor een beter binnenklimaat in de stal.’ De emissies worden gereduceerd doordat de mest met regelmaat wordt afgevoerd en wordt opgeslagen in een afgesloten kelder. ‘Het is net of je de wc doorspoelt en weg is de mest. Op stalniveau is het probleem opgelost.’
Emissiearm
De veehouder wil het systeem ook op de RAV-lijst krijgen. Hij hoopt dat de Dutch Dairy Challenge hun idee verder helpt. ‘De emissiearme vloeren hebben altijd problemen met rubbertjes en klepjes, waardoor het systeem niet waterdicht is. Dit is duidelijk; de mest is echt weg en afgesloten. Een Lely Sphere is ook mooi, maar dan heb je een hele mestfabriek op je erf nodig.’ Het mestsysteem is volgens Van Gurp te gebruiken in stallen voor zowel melkvee, jongvee als rosékalveren.
Geschreven door onze mediapartner Nieuwe Oogst.