Nieuwsbrief
ontvangen?

Laatste nieuws ontvangen?

Maximaal één keer per maand. 

 
 
 
* verplichte velden

Fred's Fossil Free Farm, Eigen Energie Eerst

Fred Boelens

Wat Fred Boelens zoekt, bestaat eigenlijk nog niet. De melkveehouderuit het Drentse Zeegse wil wat betreft energievoorziening volledig onafhankelijk worden van het energienet, voor zowel elektriciteit als gas. De hoge energieprijzen en de onzekerheid van de afgelopen periode hebben hem dit inzicht gegeven.

"IK WIL VOLLEDIG LOSKOMEN VAN HET ENERGIENET." 

Want de mest die zijn koeien produceren, zou genoeg moeten zijn om in de eigen energiebehoefte te voorzien. Boelens: ‘Dat blijkt ook. We zijn in het kader van de Dutch Dairy Challenge al aan het onderzoeken geweest en hebben gesproken met een leverancier van biogasinstallaties. Je zou een kleinere installatie kunnen ontwikkelen. Maar dan nog produceren wij meer energie dan dat we voor eigen gebruik nodig hebben.’ De jaarlijkse energiebehoefte van het bedrijf van familie Boelens is 70.000 kilowattuur. Via vergisting zou het bedrijf zeker 150.000 kilowattuur aan stroom produceren. ‘Maar wij willen juist onafhankelijk zijn van het net. Ons plan is niet om stroom of gas te leveren aan het net. Bedrijven in de buurt zijn dat wel aan het ontwikkelen. Dat zijn bedrijven die dichter bij elkaar liggen. Wij liggen op afstand. Wat wij zoeken, is juist iets anders’, licht de ondernemer toe.

Mestsilo
De Drentse melkveehouder ziet meer heil in het gebruikmaken van de bestaande mestsilo op het bedrijf waar 1.000 kuub mest in opgeslagen kan worden. ‘Daar willen we op voortborduren. Het is wel slim om uit te gaan van bestaande techniek.’ Als het lukt om een energiecentrale te ontwikkelen, dan denkt Boelens dat zijn techniek goed uitrolbaar is op andere melkveebedrijven. ‘Als het hier werkt, werkt het ook op andere bedrijven. Wel heeft mestverwerking gevolgen voor de bemesting. Digestaat bevat minder organische stof. Je moet wel voldoende koolstof op het land kunnen brengen.’

 

Geschreven door onze mediapartner Nieuwe Oogst. 

 

Bekijk de pitchvideo van Fred

Stem op mij

Deel dit bericht

Initiatiefnemers

Partners

Logo EWUU
Logo LTO Noord
Logo Ministerie van LNV
Logo Nieuwe Oogst