Het idee is om door middel van data in AI preventief te kijken wanneer een koe ziek wordt. Dit gebeurt door middel van een stoplicht. Rood betekend dat er een acuut probleem is, waarbij een snelle aanpak nodig is. Voor oranje geldt dat er minder haast bij is, maar dat het goed is als er naar de koe gekeken wordt. Bij groen is de koe gezond en is iedereen tevreden.
Het omlaag brengen van het antibiotica gebruik in de kalversector blijk een complexe opgave. Daar zijn nog extra uitdagingen voor de melkveehouder bijgekomen nu de nieuwe Wet Dier huisvesting op het melkveebedrijf lijkt te gaan verlengen. Maar twee enthousiaste studentes van de Wageningen Universiteit besloten de uitdaging aan te gaan! In gesprek met experts uit de sector en de melkveehouders die meedoen aan de Dutch Dairy Challenge gaan zij hét knelpunt in de keten bloot proberen te leggen. Vervolgens zullen ze een concept ontwikkelen om een nieuwe toekomstvisie voor de kalversector neer te zetten. Loop met ons mee en ontdek hoe deze uitdagingen nieuwe kansen bieden voor de sector!
Sari Blonk & Maybritt Horsch
GasD'rop
Het idee is om mest zo snel mogelijk uit de stal te halen en gasdicht op te slaan zodat er zo min mogelijk methaan en ammoniak vrij komt. Bij de opslag en verwerking van mest komen geen emissies meer vrij. ‘Dat is beter voor de koeien, voor de mensen en het milieu.’ Daarnaast wordt in dit idee via een mini-vergister en gasverwerkingsinstallatie het gas geschikt gemaakt om als groen gas toe te voegen aan het gasnet.
Peter van Roessel
Ommissie
In dit idee wordt de bodem als luchtwasser gebruikt. Via een drainagesysteem wordt lucht in de bodem geblazen. Zuurstof is goed voor het bodemleven. Ammoniak komt vrij voor de wortels. Methaan kan in de bodem omgezet worden in CO2 en water. ‘Van broeikasgas ga je naar voeding via drainage’, is het idee. Tegelijkertijd verkleint het de emissies uit mest.