Harm Ziel heeft een bezieling om als melkveehouder regeneratief samen te werken met de natuur en is onderdeel van het regenatieve landschap op Schokland. Daar heeft hij naast de 200 hectare natuur vooral veel kennis en kennissen voor nodig. van de 200 ha, gaat hij 62 ha bewerken als gemengd bedrijf.
Deel dit bericht
Andere projecten
Experience center
De melkveehouders willen in het kader van 100% transparantie een beleving maken van de boerderij. Letterlijk ondernemen in een glazen huis. Op dit moment kunnen voorbijgangers al 365 dagen per jaar meekijken in de stal vanaf een speciaal kijkpunt. In de toekomst willen ze het bedrijf uitbreiden tot een modern Experience Center. Hier worden de producten geproduceerd en kunnen mensen terecht voor een beleving van het bedrijf, de agrarische sector en de landschappelijke omgeving. Compleet met horeca, winkel, speeltuin, kinderboerderij, workshops en educatieve activiteiten.
Melkveehouders: Mark van Lipzig & Ineke Haast, Velden In contact komen met de melkveehouders? Vul het contactformulier in.
Afserveren naar Opwaarderen
Het melkveebedrijf, verscholen als een groen eiland midden in Nationaal Park ‘de Maasduinen’, ziet kansen om afgemolken koeien (koeien die geen melk meer geven) extra functies te geven. Nu worden deze koeien vaak naar een anoniem slachthuis gebracht, terwijl het vlees van deze kwalitatief goed gevoerde koeien ook perfect lokaal afgezet kan worden. Daarbij komt dat een koe van deze melkveehouder hierdoor nog van een mooi ‘pensioen’ kan genieten als natuurbeheerder in het aangrenzende natuurgebied. De melkveehouder ziet dit als een transitie van zijn rol als boer naar gastheer van het land, de Landwaard.
Melkveehouder: Rik Zeegers, Wellerlooi
Toffee Grass
Grashooi uit natuurgebieden opwaarderen naar hoogwaardig voer voor melkvee. Rondom natuurgebieden is een drang naar extensivering en behoud van graslanden. Met een vernieuwende conserveringsmethode kan het gewonnen gras uit deze gebieden worden omgezet naar hoogwaardig voer voor melkvee. Voer waarvan de smakelijkheid én de benutting aanzienlijk wordt verhoogd. Dit kan een manier zijn om Natuurinclusieve landbouw meer rendabel te maken voor de melkveehouder.