Nieuwsbrief
ontvangen?

Laatste nieuws ontvangen?

Maximaal één keer per maand. 

 
 
 
* verplichte velden

Editie #2 - 2023

Na een pilot editie in het Zuiden van het land, heeft in 2022 de eerste landelijke editie plaatsgevonden. 9 deelnemers werden geselecteerd om samen met hen coach, studenten en young professionals hen ruwe idee op te werken naar een realiseerbaar plan. Benieuwd naar de stappen die in 100 dagen zijn gezet?  

Scroll naar beneden om de deelnemers en de finale te bekijken.

 

Deelnemers 2023

De fossielvrije boerderij, de eco-werker

Hugo Spruit

Een fossielvrij melkveebedrijf met een zo laag mogelijke uitstoot van CO2. Dat is het doel van melkveehouder Hugo Spruit uit het Utrechtse Zegveld. ‘Ik wil laten zien dat het fossielvrij kan.’

De Wieringer

Ilse Boersen

Ilse Boersen gaat de bedrijfsvoering van haar melkveehouderij in het Noord-Hollandse Hippolytushoef flink aanpassen. Ze wil een aangepaste vrijlevenstal bouwen in combinatie met een horecagelegenheid waar eigen ijs en zuivel worden verkocht.

Fred's Fossil Free Farm, Eigen Energie Eerst

Fred Boelens

Wat Fred Boelens zoekt, bestaat eigenlijk nog niet. De melkveehouderuit het Drentse Zeegse wil wat betreft energievoorziening volledig onafhankelijk worden van het energienet, voor zowel elektriciteit als gas. De hoge energieprijzen en de onzekerheid van de afgelopen periode hebben hem dit inzicht gegeven.

GUVELD - dé mestvloer die de lading dekt

Marcel en Martien van Gurp

De familie Van Gurp uit het Overijsselse Zwolle heeft samen met haar luchtwasserleverancier een systeem bedacht om in een melkveestal de mest elk uur weg te schuiven en luchtdicht op te slaan. Het Guveld-systeem, zoals de familie het noemt, bestaat uit een dubbele vloer en een luchtwasser.

KalverENweij, beweging maakt blij!

Hans Reinders

Melkveehouder Hans Reinders uit Angerlo is bezig met het ontwikkelen van een ‘kalvercrèche’. In zijn ogen zijn kalveren veel beter af in groepshuisvesting en is dat de toekomst.

Nature dairy

Harm en Jasper Ziel - Jarco van Koulil

Wij zijn Harm en Jasper Ziel en Jarco van Koulil uit Ens, de Noordoostpolder. Wij gaan regeneratief boeren! We gaan voor een bodem die weer zelf het werk doet; een bodem die ons voedt. Regeneratief boeren is voor ons geen niche! Het biedt toekomst voor veel meer melkveehouderij- en akkerbouwbedrijven. Daarom nodigen we onze coöperaties uit, om dit samen met ons op te pakken.  

 

Van Zomerhooi tot Lentekoek, dat grast erin als zoete koek

Henri Kuit en Teunis Mul

Melkveehouder Henri Kuijt wil zo veel mogelijk gras voeren en zo min mogelijk krachtvoer. Door het gras ver te drogen en daarbij de voederwaarde te behouden, denkt de IJsselsteiner de hoeveelheid krachtvoer met de helft tot twee derde te kunnen terugbrengen.

VijfHeerenLanden Vezel, van veeteelt naar vezelteelt

Jan Versluis

Melkveehouder Jan Versluis uit het Utrechtse Meerkerk heeft vorig jaar voor het eerst zonnekroon ingezaaid. Volgens hem heeft het gewas grote mogelijkheden, omdat er in de toekomst steeds meer biobased wordt gebouwd.

Studententeams EWUU

Char goes far

Wist je dat je met het verwarmen van je mest een waardevolle grondstof kunt creëren? Dit project kijkt naar de mogelijkheden van biochar om de overschotten aan mest op een boerderij te beheersen en de bodemkwaliteit te verbeteren. Door uit mestoverschotten een waardevolle bodemverbeteraar te maken, kan biochar het ver schoppen.

 

Sedum&More

Stel je voor, je wandelt door het Nederlandse landschap en de stallen die je onderweg ziet hebben eigenlijk alleen maar saaie grijskleurige daken. En helaas is niet alleen het uiterlijk van de stal saai en misschien zelfs wel deprimerend. Momenteel staan Nederlandse melkveebedrijven onder grote druk door de steeds veranderende wetgeving en de publieke opinie. Men vindt dat het dierenwelzijn beter moet en er moet minder stikstof geproduceerd worden door de Nederlandse melkveehouders.

 

Bekijk de video

Initiatiefnemers

Partners

Logo EWUU
Logo LTO Noord
Logo Ministerie van LNV
Logo Nieuwe Oogst