Nieuwsbrief
ontvangen?

Volg ons op

Laatste nieuws ontvangen?

Maximaal één keer per maand. 

 
 
 
* verplichte velden

Deelnemers 2025

Zeven deelnemers zijn geselecteerd om samen met een coach en studenten het ruwe idee op te werken naar een realiseerbaar plan. Benieuwd naar de ideeën? 

Scroll naar beneden om de deelnemers te bekijken.

 

Deelnemers 2025

Cownection

Klein Koerkamp ontvangt veel gasten op zijn boerenerf. Veel vragen gaan over het houden van de kalveren bij de koe. Hij ziet mogelijkheden van een zogenoemde pleegkoe. Klein Koerkamp: ‘Het idee draagt bij aan maatschappelijk wenselijk ondernemen, waarbij het dierwelzijn voorop staat en de gezondheid van koe én kalf naar een hoger plan getild worden. Het idee is om op ons bedrijf een ruimte te creëren en zo in te richten dan (pleeg)moeder en kalf samen kunnen opgroeien, maar ook humaan gescheiden worden.’

 

Christian Klein Koerkamp uit Schalkhaar, Overijssel

De Aeromilker

Zwagerman is wel geïnteresseerd in een beetje techniek. Hij heeft het idee om te gaan melken met perslucht, door het vacuum op te wekken met vacuumejectoren (venturi effect) in plaats van met een olie/droge vacuumpomp. Zwagerman: ‘Perslucht is makkelijker op te slaan in tanks waardoor je dit op kan wekken als er energie in overschot is.’ Iedere speen krijgt zijn eigen vacuümejector in plaats van een pulsator. ‘En misschien is het zelfs mogelijk om de melkpomp ook te vervangen door een vacuümejector.’

 

Stefan Zwagerman uit Hoogkarspel, Noord-Holland

De mestkeuken

Deze Friese melkveehouder heeft een idee om mestvergisting voor een klein bedrijf mogelijk te maken. Mestafzet blijft een groot struikelblok voor veel ondernemers. Grotere bedrijven kunnen investeren in monomestvergisters en mestverwerkingstechnieken, maar voor de gemiddelde boer is dit niet rendabel. Een biologische mestverwerkingsinstallatie zonder gebruik van extra chemicaliën met slimme aanpassingen, zoals snelle opslag na mesten, moet het proces rendabel kunnen worden ingericht. Daarnaast kan het digestaat als meststof worden ingezet.

 

Wieger Annema uit Aldtsjerk, Friesland

Gezonde samenleving met 75 – 10 – 15

Hendrik Luth doet als akkerbouwer mee aan de Dutch Dairy Challenge. Hij vindt het belangrijk dat akkerbouwers en melkveehouders meer gaan samenwerken. Akkerbouwers kunnen meer producten leveren aan melkveehouders, die voor de akkerbouw meerwaarde bieden. Ook in het landschap ziet hij mogelijkheden en daar heeft hij een verhouding voor bedacht: 75 procent productie, 10 procent groenblauwe dooradering én 15 procent duurzame productie voor eigen omgeving, ofwel een korte keten.

Luth: “De melkveehouder kan op deze manier extensiveren, terwijl er binnen de bedrijfsvoering geen (grote) veranderingen hoeven plaats te vinden. Tegelijkertijd biedt deze samenwerking ook voordelen voor de akkerbouw. Door gerichter producten te leveren aan melkveehouders ontstaat er minder afval en kan het bouwplan ruimer worden opgezet. Kortom: een natuurlijk en eerlijk systeem, circulair en hand in hand voor een duurzaam bodembeheer.”

 

Hendrik Luth uit Wedde, Groningen

Grastastisch

Griffioen heeft een biologisch melkveebedrijf onder de rook van Amsterdam. Hij wil het bedrijf geheel zelfvoorzienend maken door middel van groengas in combinatie met zonne-energie. Via PV-panelen maar ook rechtstreeks gebruikt als warme lucht. Griffioen: ‘Ook willen we de stress tijdens het oogsten verminderen, een betere conservering van het gras en meer groeitrappen in de weide voor een efficiëntere begrazing. Ofwel, op een stressarme manier een klimaatvriendelijk veenweidebedrijf.’

 

Boy Griffioen uit Weesp, Noord-Holland

Oet Alg

Hoe kan je de warmte die vrijkomt uit de melkinstallatie nog beter benutten? Elk melkveebedrijf met een voorkoeler en warmteterugwinning beschikt over een grote hoeveelheid warm water. Dijkstra gebruikt dit al om de woning te verwarmen. Hij heeft nu het idee om deze warmte ook te benutten om algen te kweken. Een mooie sojavervanger in zijn ogen én een uitstekend eiwit voor de koeien vanwege de vele omega’s die in algen zitten.

 

Andries Dijkstra uit Rasquert, Groningen

Spreed

Er is steeds meer vraag naar biodiversiteit en een ander maaibeheer. Slob ziet dat wel zitten maar vindt dat het meest geschikt voor beweiding. Via vertical farming hoopt hij dat het mogelijk is om hoogwaardig gras te telen dat als krachtvoervervanger kan dienen. Slob: ‘Gras is feitelijk gezien een eenvoudig bladgewas wat heel goed zou groeien in een hydroponics vertical farm. Door indoor en onder kunstmatig licht gras, en eventueel andere gewassen te telen, creëren melkveehouders een constante en continue aanvoer van ruwvoer voor de koeien. Door vervolgens de mest te gebruiken in dit systeem maken we de keten rond, het jaar rond.’

 

Wouter Slob uit Giessenburg, Zuid-Holland

Initiatiefnemers

Partners